Fundația DentalMed sponsorizează Structura de Spitalizare de zi in Oncologie de la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan”

28

Fundația DentalMed sponsorizează Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan”

Dis de dimineață ne-am pus în mișcare echipa de voluntari pentru încă un proiect drag. De această dată, vă vom povesti despre situația prezentă a unei structuri de spitalizare de zi în specialitatea Oncologie, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență “Sf. Ioan”.
Doamna doctor Cristina Coman, o persoană firească, deloc ieșită din comun, ne-a primit în universul sufletului ei și ne-a povestit câteva cuvinte despre ce urmărește proiectul pe care l-a inițiat. Acesta din urmă, este un proiect ambițios care și-a propus să realizeze în mod independent, un nou spațiu funcțional de tratament, ca urmare a demersurilor greoaie și insuficiențelor de la bugetul de stat ce nu dispune de fonduri pentru această categorie de proiecte.
Proiectul doamnei doctor nu are un nume sau un  brand în spate, și nici nu a fost promovat in media, dar cum lucrurile nu vin niciodată întâmplător, într-o zi, ajunsă la o consultație de control avută în cadrul clinicii noastre, doamna doctor Cristina Coman, ne-a istorisit la un pahar de vorbă pașii anevoioși în parcurgerea unui drum spre împlinirea acestui vis, deschiderea unui spațiu nou pentru administrarea tratamentelor citostatice, aferent structurii de spitalizare de zi în specialitatea Oncologie, din Policlinica aparținătoare de Spitalul Sf. Ioan.
N-am stat pe gânduri și am pus pe hârtie lucruri pe care le putem realiza prin intermediul fundației, apoi le-am achiziționat. Astăzi, 04.04.2018, am reușit să aducem zâmbetul pe buze unei întregi echipe medicale, formată din medici și asistenți care au venit în întâmpinarea noastră cu drag și căldură.
Interacțiunea cu ei a fost o experiență frumoasă, imagine care ne-a rămas întipărită în minte. Am găsit niște oameni calzi și frumoși, deschiși la dialog, niște oameni care fac eforturi să susțină acest spațiu nou dedicat pacienților cu afecțiuni oncologice care vin la tratament. Doamna doctor Cristina Coman, un om minunat, un medic dedicat, excelent au adăugat câțiva pacienți întâlniți în sala de așteptare, ne-a primit în cabinetul său unde ne-a răspuns la câteva întrebări.
Interviu:
Fundația DentalMed: Îmi puteți spune câteva cuvinte despre proiectul pe care l-ați inițiat?
Dr. Cristina Coman: Lucrez în acest spital de 10 ani, timp în care am tratat pacienții în regim de spitalizare de zi, desfășurându-mi activitatea într-un cabinet de consultații și o sală de tratamente, sală de tratamente unde condițiile de lucru au fost ca cele din perioada comunismului.
După multe demersuri făcute la conducerea spitalului, am reușit să obțin în decembrie 2017 cu acordul consiliului medical, un spațiu care este de cinci ori mai mare față de cel avut înainte, și care a fost renovat și igienizat de către spital, dar pentru care din păcate nu s-a putut face mare lucru în privința dotării, existând legi prezente care au blocat achizițiile în acest sens. Prin urmare am fost nevoită să mă mut în acest compartiment, cu mobilierul vechi și deteriorat, încercând în repetate rânduri să obțin sponsorizări de la diverse mari companii, inclusiv de la “Dăruiește Viață”, care nu s-au putut implica în acest sens, având deja în curs alte proiecte.
Am reușit cu greu să accesăm prin sponsorizare, patru paturi vechi și saltelele aferente acestora, cu atât fiind prevăzută structura de spitalizare de zi. Pentru că avem mulți pacienți în grijă, este nevoie și de scaune de administrare citostatice, care sunt mai comode și care de altfel ocupă mai puțin spațiu.
Intenționăm să creem condiții mai bune pacienților. Ne dorim să aibă un mediu confortabil și curat, în care să stea multele ore pe care le petrec foarte des aici, unii venind săptămânal la tratament, alții la 2 săptămâni sau lunar. Aceasta este intenția mea, să creez condiții mai bune.
Fundația DentalMed: Cât de mult vă ajută această donație făcută de fundația noastră?
Dr. Cristina Coman: Foarte mult ne ajută, pentru că în prezent avem un singur scaun de citostatice, iar tratamentele depășesc pe zi chiar și 10 administrări! Noi rulăm toți acești pacienți care la administrare  stau de obicei pe scaun și nu în pat. Unii dintre ei rămân pentru tratament în structura de zi și câte 5-6 ore, recomandându-le să o facă întinși pe pat, însă celor care vin pentru administrări scurte le este mult mai comod să o facă stând pe scaunul de chimioterapie.
Nu am reușit să vă spun nimic despre spațiu, care este limitat pentru nevoile noastre și de aceea preferăm scaunele de citostatice, pentru că ele ocupă mai puțin. Un scaun ocupă un sfert din spațiul blocat de un pat, și în cazul acesta le găsim extraordinar de utile, putând să așezăm mai mulți pacienți la tratament pe scaune, decât pe paturi, cu atât mai mult că ele au și funcționalitatea de a se extinde în zona picioarelor și a spătarului.
Fundația DentalMed: Îmi puteți spune cât la sută am reușit să ajutăm la dotarea structurii de zi, prin această donație?
Dr. Cristina Coman: Spațiul nostru de aici este compus din 6 incaperi, iar nevoile noastre sunt numeroase. Deși donația Fundației DentalMed venită în spijinul nostru, o considerăm a fi o donație importantă, cele două scaune de chimioterapie și taburetul medical sunt cele mai urgente lucruri de care am avea nevoie și sunt de nelipsit în activitatatea noastră de zi cu zi, dar există și alte necesități.
Fundația DentalMed:  Îmi puteți spune care sunt acestea?
Dr. Cristina Coman:  Când am solicitat această sponsorizare, am făcut-o strict în funcție de nevoile urgente, ca să nu fim nevoiți să amânăm activitatea în acest spațiu nou.
Lăsând la o parte paturile vechi, instabile, ruginite și revopsite, pe care le deținem temporar, ne-ar mai fi necesare patru paturi de spital nu foarte mari, de cca 90×190 cm, alea căror saltele le-am obținut deja printr-o altă sponsorizare. De asemenea, ne sunt de folos și două noptiere în care pacienții să-și poată pune obiectele fără a le lăsa în cuier, așa cum sunt lăsate pentru moment. În afara acestor paturi și noptiere, avem nevoie de o măsuță de lucru mobilă, necesară asistenților medicali, care folosește la aducerea tratamentelor în salon.
Un alt lucru important este amenajarea sălii de așteptare care este mereu aglomerată. Din păcate, chiar și în ciuda faptului că sunt slăbiți, pacienții sunt nevoiți să aștepte în picioare intrarea la consultație și respectiv tratament.
Fundația DentalMed: Vă mulțumim pentru creditele acordate fundației și ne bucurăm că am putut fi o mică parte a acestui proiect minunat pe care l-ați inițiat.